Misija Dječjeg Filantropskog Filmskog Festivala (DFFF)  je predstaviti dječje stvaralaštvo koje putem  filma promiče vrijednosti filantropije i  dječjeg angažmana u različitim oblicima pomoći potrebitima.

 

Što je filantropija*

*filantropija (grč.), čovjekoljublje; ponašanje koje potiče i širi djela pomaganja i ljubavi prema bližnjemu. Filozofsko stoičko načelo ljubavi koju treba iskazivati prema ljudskomu biću. Filantropija se može iskazati i objasniti na mnogo načina. Definicija Oxfordskog rječnika opisuje filantropiju kao “poticaj za dobrotvornu akciju”, oprečnu egoizmu.

 

Zašto bismo trebali  djecu poučavati filantropiji?

Rasprave u obitelji i/ili školi o davanju ili darivanju kod mlađe djece potiču filantropske navike i  postaju stvar prakse i navike koje se nastavlja u odrasloj dobi.

Prema  psihologinji  Marilyn Price Mitchell, djeca koja rade filantropska djela osjećaju se bolje, raste im samopouzdanje, popularnost i prihvaćanje među vršnjacima. To pak, dovodi do boljeg ponašanja u školi i višeg akademskog postignuća.

 

U  namjeri da djeci omogućimo da se na kreativan način uključe u područje filantropije,  DFFF je platforma koja omogućuje da  kroz film zabilježimo trenutak zadovoljstva u činjenju dobra. Festivalom želimo potaknuti i razviti stvaralački potencijal djece u osmišljavanju i dokumentiranju dobrih djela. Osim odličnih primjera  dokumentiranih filantropskih djela koja će se moći vidjeti  na Festivalu, a kasnije na internetskoj stranici DFFF-a, očekujemo i   jačanje uloge škola kroz proces edukacije o filantropiji kao i osnaženu ulogu djece i mladih  u kreiranju  društveno – kulturnog sadržaja u zajednici. Filmskim dokumentiranjem aktivnog djelovanja u zajednici djeca i mladi predstavljaju pozitivan primjer drugim članovima te zajednice i na taj način mijenjaju sliku društva.

 

Djeca su vrlo zainteresirana aktivno se uključiti u filantropske inicijative. Filantropske djela daju djeci vlasništvo i ponos. Kada djeca i mladi ljudi ne sudjeluju u zajednici često se osjećaju marginalizirani i nevažni (Crestinger, 1999).  Dokazano je da djeca i mladi koji volontiraju, sudjeluju u dobrotvornim akcijama i prikupljanju sredstava na različite načine, imaju više životnih svakodnevno potrebnih vještina, odgovornija su i  imaju bolji uspjeh u školi

 

Filantropija nije milosrđe

Svrha filantropije je poboljšati dobrobit čovječanstva  dobrovoljnim  angažiranjem u rješavanju socijalnih problema. Filantropija nije isto što i milosrđe. Milosrđe se  usredotočuje na uklanjanje patnje uzrokovane socijalnim problemima, dok je filantropija usmjerena ka uklanjanju socijalnih problema. Na primjer, dajući hranu osobi koja pati od gladi je milosrđe. Nahraniti gladne pomaže na kratko vrijeme, ali gladni će u budućnosti opet biti gladni. Naučiti osobu kako uzgajati hranu je čovjekoljublje jer uklanja društveni problem i prevenira nove probleme  koji uzrokuju glad tih istih osoba.