Slagalica ‐ zaklada za razvoj lokalne zajednice

slagalica-logo

Uči(ni)mo pomake za pravednije društvo

Slagalica ‐ zaklada za razvoj lokalne zajednice posvećena je kreiranju prilika, povezivanju resursa i financiranju akcija koje doprinose razvoju zajednica u kojima nastaju. Uvažavajući specifične potrebe i potencijale svake lokalne zajednice pružamo mogućnost okupljanja i povezivanja resursa i stručnih znanja koji će na najbolji mogući način doprinijeti rješavanju konkretnih problema i potreba. Naše djelovanje usmjereno je na različita područja društvenog razvoja uključujući socijalne, obrazovne, kulturne i ekološke teme.

Zaklada Slagalica sa sjedištem u Osijeku utemeljena je 2007. godine. Osnivači/zakladnici su: Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek  i OGI – Organizacija za građanske inicijative, Osijek.

Članovi Upravnog odbora Zaklade su: Branko Roso, Siniša Gregoran, Mirta Jurčević, Zlata Živaković Kerže, Jelena Kasabašić, Marina Đurašin, Zoran Vorkapić, Julija Perić te Ivana Erak predsjednica

Upraviteljica Zaklade je Branka Kaselj

Zaposlenici Zaklade su Branka Kaselj, Jelena Gordana Zloić, Doris Šarić Roso, Julijana Mladenovska-Tešija, Danijela Marić, Dijana Živaković, Ines Perkušić

Područje djelovanja 

Zaklada Slagalica djeluje na području Slavonije i Baranje i obuhvaća slijedeće županije:

  • Brodsko-posavska
  • Osječko-baranjska
  • Požeško-slavonska
  • Virovitičko-podravska
  • Vukovarsko-srijemska

Uspješno surađujemo s brojnim udrugama, zakladama, jedinicama lokalne samouprave, javnim  ustanovama, tijelima državne uprave te poslovnim sektorom.

Naše financijske podrške usmjerene su prema djeci i mladima (dječja igrališta…), marginaliziranim skupinama (invalidi, socijalno ugroženi, manjine…) te ekološkim projektima (uređenje i korištenje javnih prostora) i projektima očuvanja tradicije i kulture (folklor, tradicionalna obuća, obnova glazbala ..).

Program Naš doprinos zajednici provodimo od 2008 godine, a 2012 godine i program Društveni kapital zajednice, oba u partnerstvu s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga drustva. Dodijeljeno je ukupno 3.331.125,28 kn za provedbu 226 građanskih akcija i projekata u području razvoja zajednice.

Na području grada Osijeka od 2010 godine provodimo program Malo za puno – male potpore za velike promjene u okviru kojega je financirano 22 projekata s ukupnim iznosom od 174.998,35 kn u područjima: mladi u zajednici, varijacije u kulturi I socijalne inovacije.

U okviru novog programa za razvoj zajednice pod nazivom LokoVez dodijeljeno je 15 financijskih podrški u ukupnom iznosu od 203.219,45. Riječ je o projektima za koje su udruge s područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravske županije  dodatno jačale vlastite kapacitete u području mobiliziranja lokalne zajednice i skupile dodatnih 47% sredstva.

Zaklada Slagalica se financira javnim sredstvima, sredstvima nacionalnih i međunarodnih institucija te prilozima građana.